Akademia Morska w Szczecinie - Strona Główna

Szanowny Panie Prezydencie!

Szczecin był, jest i będzie miastem morskim. Fakt ten na szczęście nie zależy od tego, czy Prezydentem Miasta był Hermann Haken czy jest Piotr Krzystek. Miasto od zawsze położone jest nad rzeką Odrą i posiada dostęp do Morza Bałtyckiego. Implikuje to jego gospodarkę, która historycznie była oparta o specyficzne położenie bazujące na dostępie do rzeki i morza. Pomimo przemian ustrojowych i kryzysu ekonomicznego, upadku wielu dużych podmiotów gospodarczych, Szczecin w dalszym ciągu jest miastem, gdzie gospodarka morska ma duże znaczenie i jeszcze większą przyszłość.  Polska Żegluga Morska z odnowionym tonażem. Prosperujące Unity Line i Euroafrica oraz rozwijający się najmłodszy szczeciński armator Unibaltic. Funkcjonujący Port, wiele doskonale działających podmiotów stoczniowych mimo upadku giganta - Stoczni Szczecińskiej. Bardzo dobrze umiejscowiona Akademia Morska, która w dalszym ciągu stymuluje rozwój miasta i regionu oraz jest swoistym oknem na świat dla armii młodych szczecinian i osób z naszego regionu. Obrazu dopełnia wiele innych podmiotów gospodarczych, które w ostatnim okresie uznały, że morskie położenie Szczecina zasługuje na uwagę i jest warte wielomilionowych inwestycji. Zachodniopomorski Klaster Morski zrzesza ponad 70 firm i organizacji.

Jako ludzie morza, jesteśmy zaniepokojeni stopniowym zanikiem w naszym mieście tradycji morskich. Obchody "Dni Morza" jako regionalnej masowej imprezy nastawionej na występy artystów oraz ogólnie "igrzysk piwa i kiełbasy" jest komercyjnie uzasadnione. Żaglowce zacumowane przy nabrzeżach są niewątpliwą atrakcją. Wiele towarzyszących imprez jest godnych i ciekawych. Jednak my ludzie morza oraz władze naszego miasta powinny kultywować tradycję tych obchodów i kreować również nowe wzorce. Nie powinniśmy zapominać, że "Dni Morza" to "Święto Ludzi Morza". Jesteśmy zobligowani do przekazywania tradycji naszemu młodemu pokoleniu. Nie jest chyba naszym zamierzeniem, aby "Dni Morza" były kojarzone tylko z kiełbaskami i piwem. Jest to tradycja godna spotkań jarmarcznych i chyba nie zależy nam na utrwalaniu takiego wizerunku Szczecina.

Uważamy, że w bieżącym roku z okazji "Dni Morza" zabrakło władz naszego kochanego Szczecina w kilku kluczowych miejscach. Po pierwsze nie umieszczono w programie obchodów „Dni Morza”, nie nagłośniono i zbojkotowano tradycyjne składanie wieńców  pod pomnikiem „Tym, co nie powrócili z morza”. Jest to już wieloletnia tradycja związana z uhonorowaniem tych, którzy na morzu stracili wartość najwyższą, czyli życie. Po drugie także Msza Święta w intencji Ludzi Morza nie została ujęta w programie i nie była odprawiona w godnej oprawie z uczestnictwem władz miasta i regionu. Dla osób pracujących na morzu, gdzie zmaganie się z siłami żywiołu jest czymś naturalnym i codziennym, symbolika "rozmów z Panem" jest nieodłącznym elementem zarówno pracy, potrzeby, jak  i tradycji. Po trzecie, koncert "Tym, którzy nie powrócili z morza" według naszej oceny, jako niepowtarzalny koncert w magicznej scenerii szczecińskiego Cmentarza Centralnego wart jest co najmniej promocji ogólnopolskiej, ale przede wszystkim obecności władz miasta i regionu.
W tym roku pierwsze rzędy przeznaczone dla VIP-ów ziały pustką. Po prostu wstyd...

Postulujemy zatem do Pana Prezydenta, aby w przyszłości przedstawiciele stowarzyszeń i organizacji morskich byli zapraszani i powoływani do komitetu organizacyjnego "Dni Morza".

Postulujemy również o powrót na poprzednie miejsce ekspozycji masztu ze statku „Kapitan Maciejewicz” który od lat jest zrośnięty z krajobrazem miasta oraz zaakceptowany przez mieszkańców.

Jest wtedy nadzieja, że zbiorową mądrością, a nie tylko mądrością urzędniczą wykreujemy tradycję morskiego Szczecina, która zasłynie w Polsce i na świecie. Wszyscy szczecinianie będą wtedy dumni. Panie Prezydencie, naszą siłą są ludzie, którzy chcą pracować dla Szczecina i chcą mieć satysfakcję z tego, że są Jego Obywatelami. Proszę o tym nie zapominać...

Podpisali :

1.       Szczeciński Klubu Kapitanów Żeglugi Wielkiej.

2.       Szczecińskie Stowarzyszenie St. Mechaników Morskich

3.       NSZZ „Solidarność” PŻM

4.       Związek Zawodowy Kapitanów i Oficerów

5.       Marynarska Rada Opiekuńcza

6.       Duszpasterstwo Ludzi Morza „Stella Maris”

7.       Związek Zawodowy Marynarzy PŻM

8.       Fundacja PRO PUBLICO MARE

9.       Stowarzyszenie Absolwentów Szkół Rybołówstwa Morskiego

Kliknij tutaj aby obejrzeć list wraz z podpisami sygnatariuszy.